Növényvédelmi szakirányítói szerződés-nyilvántartó rendszer

Kötelező a szerződéskötés a szakirányító és a termelő között, amennyiben növényorvosi vény kiállítására kerül sor. A szerződések adatait be kell jelenteni a Hatóság felé, ami a szakirányító felelőssége. A jogszabályi kötelezettségüknek a szakirányítók az alábbi felületen tehetnek eleget.

Engedélyszám változást a szakiranyito@nebih.gov.hu címen lehet bejelenteni.

Szerződések

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

A rendelet szerint a szerződés időtartamának - a közterületek kivételével - legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.

A növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését a szakirányítónak 15 napon belül a jogszabályban leírtaknak megfelelő adattartalommal elektronikus úton is be kell jelentenie a NÉBIH által működtetett internetes felületen. A szerződés megszűnését, valamint módosításait ugyanezen a felületen kell a későbbiekben rögzíteni.

Felhívjuk a szakirányítók figyelmét arra, hogy a hatóság 2016. december 31-ig türelmi időt biztosít az adatok feltöltésére. Az átmeneti időszak azonban a szerződéskötések megkötését nem érinti, azoknak minden esetben meg kell történniük a még a növényorvosi vény kiállítását megelőzően!

2016. június 3-tól a szerződések kultúrákra vonatkozóan rögzítendő adattartalmát csökkentettük. Az eddig bevitt területek kultúránként összegzésre kerültek, így a már feltöltött szerződések ismételt beküldésére nincs szükség.

További részletekért látogasson el a portálra.


Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogad” gombra.